Asperges, rabarber, aardbeien zijn bekende voorjaarsdelicatessen. Waar blijven die jonge frisgroene netels?
Pluk neteltopjes ver weg van uitlaatgassen of hondenroutes en met betrouwbare handschoenen. Verwerk ze in soep, puree of maak deze wonderlijke broodpudding (zonder zuivel).
Een recept uit het boek ‘Boutd’Pomme et sauvageonnes, comment cuisiner pommes et plantes sauvages’ van Bruno Delaunay, in samenwerking met de ‘président des Amis de l’Ortie’.
Meng in een grote kom:
- 150 g rozijnen
- 1 appel, kleine blokjes
- 500 g brood van gisteren, kleine blokjes
- 150 g neteltopjes, fijngehakt met een mes
Klop in een andere kom:
- 1 ei + 1 eidooier
- 160 g ruwe suiker
en meng met:
- 65 g bloem
- 35g maïzena
Zet een kookpot op het vuur en breng
- 1 liter cider aan de kook.
Giet het kloppend onder het eimengsel. Je zal het zien veranderen in pudding!
Nu kan alles bij het brood. Meng goed en giet in een beboterde bakvorm (leg zeker bakpapier op de bodem).
Strijk glad en bak bij 210°C, afhankelijk van de dikte tot zo’n 60 min.
Haal uit de oven. Bestrijk eventueel met wat confituur en bestrooi met geraspte cocosnoot.
Laat wat afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm (of bak in papieren cupcakevormpjes).