Ben jij een yoghourt-eter die het vocht -dat is de wei- weggiet? Maak eens ketchup met deze wei. Even fris als fabriekssaus maar zonder al die glucose-fructosesiroop en conserveermiddelen.
Die gefermenteerde ketchup is lekker bij frietjes, maar je kan er dan meteen ook een heel gemakkelijke pizza spread mee maken.
Ingrediënten voor de ketchup
150g tomatenpuree
2 eetlepels startvocht, bijvoorbeeld wei of zuurkoolvocht
1 eetlepel ahornsiroop of honing
1 teen knoflook, fijngewreven
1/ theelepel zout
1/8 theelepel kaneel
1 mespunt gemalen kruidnagel
1 mespunt cayennepeper
2 eelepel ciderazijn
Proper confituurpotje
Meng tomatenpuree, startvocht, ahornhsiroop of honing, knoflook, zout, kaneel, kruidnagel en cayennepeper grondig in een proper glazen potje. Giet de azijn erop om schimmelgroei tegen te gaan.
Draai het schroefdekseltje goed dicht en zet de pot 2-3 dagen bij kamertemperatuur en niet in het zonlicht.
Als je tevreden bent met de fermentatie roer je de azijn onder de ketchup. Eventueel extra verdunnen met azijn, water of startervocht.
Deze ketchup is 2 weken houdbaar in de koelkast.
Ingrediënten voor de pizza spread
150 g gemalen oude kaas
40g mayonaise of veganaise *
1 eetlepel (of meer) zelfgemaakte ketchup
Pizzakruiden (oregano, maar ook peterselie of basilicum)
Alles gewoon mengen en klaar!
Presentatie
Perfect beleg voor een snee desembrood of een stuk focaccia. Extra sla, komkommer, geraspte wortel, tomaat, gekookt eitje, ... Keuze genoeg.
* Ook de mayonaise/veganaise is in een wip klaar:
- Mayonaise: 1 ei, snuf zout en een lepel mosterd mengen. Olie langzaam ondermixen.
- Voor veganaise mix je 1 deel sojamelk met 2 delen olie en kruiden naar smaak.