Pastinaaksoep, met chili en kardemonkruimels

waarom we sommige groenten vergeten

Ze zijn alweer een tijdje hip, die vergeten groenten.  Aangevoerd door de pastinaak.  Ja, van eigen bodem en heel de winter voorradig.  Maar lekker …  Ik zucht diep als ik ze in mijn groentenpakket vind en verstop ze tussen de ovenfrietjes, in de puree, fijngesnipperd in een groentesoep of curry. 

Dit recept is een doorbraak.  Pastinaak krijgt de hoofdrol maar de figuranten verdienen de oscar.

Ingrediënten

Olijfolie

1 ajuin, gesnipperd

1 rode chili

700g pastinaak, geschild en in blokjes

De zest van een limoen

1.5 liter groentenbouillon

150 ml room

Zaadjes van 7 cardemonpeulen, fijngewreven

50 g broodkruim

2 eetlepels cashewnoten, gezouten en geroosterd, gehakt

Voorbereiding

Bak de ui en de hele chili zacht in olijfolie.  Doe er de pastinaak en limoenzest bij en roerbak 5 minuten. 

Doe er de bouillon bij en kook zachtjes, 20 minuutjes.  Haal de chili eruit, splijt en verwijder de pitjes en zaadlijsten. 

Mix de soep met de chili.  Doe de room erbij en smaak af. 

Voor de broodkruimels wat olie verwarmen in een pan.  De cardemon even bakken en de broodkruimels toevoegen.  Goudbruin bakken.  Cashew ondermengen.

Presentatie

Schep de soep in borden en strooi er de broodkruimels over.

(Recept van Lesley Waters, BBC Ready Steady Cook)





Een nieuw jaar, een schone lei
kruidenkoekjes