Dankzij het zonnige weer hebben zelfs wij in Vlaanderen nu lekkere tomaten.
Panzanella is een traditionele Italiaanse broodsalade, met typische Italiaanse zomergroenten. Het brood neemt de vinaigrette op en bindt het slaatje. De ingrediënten kies je naar eigen smaak, maar sappige tomaten zijn ideaal.
Ingrediënten broodsalade
Desembrood, in stukken van +/-3 cm gescheurd
Olijfolie
Balsamico azijn of wijnazijn
Tomaat, in stukjes
Komkommer, kleine blokjes
Paprika, in blokjes
Peterselie, basilicum
Een teentje look, geperst
Olijven, ontpit en in stukjes
Kappertjes
Een sjalot of kleine rode ui, fijngesnippperd of in ringetjes, zoals je wenst
peper en zout
Oorspronkelijk werd natuurlijk oud, droog brood gebruikt. Stukken vers brood kan je eventueel eerst drogen in de oven.
Doe de stukken brood samen met de tomaten, komkommer, ajuin, kappertjes en olijven in een grote slakom.
Versnipper de kruiden en de kappertjes en meng met de olijfolie en de look. Sprenkel de kruidenolie over de groenten. Voeg er azijn aan toe. Meng alles en laat 1 à 2 uren trekken.