Panzanella

broodsalade

Dankzij het zonnige weer hebben zelfs wij in Vlaanderen nu lekkere tomaten.

Panzanella is een traditionele Italiaanse broodsalade, met typische Italiaanse zomergroenten.  Het brood neemt de vinaigrette op en bindt het slaatje.  De ingrediënten kies je naar eigen smaak, maar sappige tomaten zijn ideaal.


Ingrediënten broodsalade

Desembrood, in stukken van +/-3 cm gescheurd

Olijfolie

Balsamico azijn of wijnazijn

Tomaat, in stukjes

Komkommer, kleine blokjes

Paprika, in blokjes

Peterselie, basilicum

Een teentje look, geperst

Olijven, ontpit en in stukjes

Kappertjes

Een sjalot of kleine rode ui, fijngesnippperd of in ringetjes, zoals je wenst

peper en zout


Oorspronkelijk werd natuurlijk oud, droog brood gebruikt.  Stukken vers brood kan je eventueel eerst drogen in de oven. 

Doe de stukken brood samen met de tomaten, komkommer, ajuin, kappertjes en olijven in een grote slakom. 

Versnipper de kruiden en de kappertjes en meng met de olijfolie en de look.  Sprenkel de kruidenolie over de groenten.  Voeg er azijn aan toe.  Meng alles en laat 1 à 2 uren trekken.







Granola met
kleur