Overal ter wereld combineren mensen graan et peulvruchten. Deze combinatie bevat al de essentiële aminozuren. het Maal specialiseert zich in graanproducten en hieronder 2 spreads, een ideale en vooral lekkere begeleiding.
Peulvruchten uit blik zijn makkelijk en snel. Zelf gedroogde bonen of kikkererwten omtoveren vraagt wat tijd en aandacht.
- Droge bonen controleren op steentjes en in een vergiet afspoelen.
- Weken in een ruime hoeveelheid water. Liefst minstens een hele nacht in de koelkast. De bonen worden 2 à 3 keer groter.
- Giet het weekwater af en spoel de bonen even. Doe ze in een kookpot en zet ze onder water. Een geutje olie erbij en koken. 30 minuten tot 2 uur. In een snelkookpan gaat het natuurlijk sneller. Tot de bonen gaar zijn maar niet papperig.
Witte bonen spread
Ingrediënten
witte bonen, uit blik of zelf bereid door gedroogde bonen te weken en te koken.
1/2 teentje look, fijngeperst
2 el appelazijn
2 el olijfolie
1 granaatappel
naar smaak, peper, zout, gehakte peterselie
Voorbereiding
Pureer de bonen met de look, appelazijn en olie tot een vrij gladde spread. Roer er granaatappelpitjes onder en kruid naar smaak.
Presentatie
Strooi er nog wat granaatappelpitjes over en serveer bij brood, focaccia, wraps of crackers.
Humus
Ingrediënten
kikkererwten, uit blik of zelf bereid door gedroogde kikkererwten te weken en te koken.
1/2 teentje look, fijngeperst
1 el tahin (sesampasta)
2 el citroensap
2 el olijfolie
naar smaak, peper, zout, gehakte peterselie of koriander
Voorbereiding
Pureer de kikkererwten met de look, citroensap, olie en tahin tot een vrij gladde spread. Kruid naar smaak.
Presentatie
Serveer bij brood, focaccia, wraps of crackers.