Heerlijk zacht, smelt op de tong. Een traditionele 4/4 cake bevat 4 gelijke delen: bloem - suiker - boter - ei. Weinig voedingswaarde als je geraffineerde ingrediënten neemt.
Het granola-cake-recept geeft een even zachte cake (én lekkerder), maar kijk eens naar die extra super-ingrediënten!
- speltbloem zonder de moeilijk verteerbare tarwegluten,
- boekweit of amandelmeel, helemaal glutenvrij maar wel met extra vezels,
- ongeraffineerde suiker vol mineralen. Zo veel smaak dat je de hoeveelheid drastisch kan verminderen.
- sinaasappel en vers fruit.
- Olijfolie vervangt de boter en
- granola levert extra gezonde crunch.
Ingrediënten
175 g speltbloem
100 g gemalen amandelen of boekweitmeel
2 theelepels bakpoeder
100 g ongeraffineerde suiker
flink mespunt zout
1 sinaasappel, sap en naar smaak geraspte schil (enkel het oranje deel)
3 eieren
2 dl milde olijfolie
vers of uit de diepvries: frambozen, bosbessen, aarbei, appel, peer
enkele handen granola
Maak de cake-deeg:
- Meng de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, meel, zout.
- Klop de natte ingrediënten samen met de suiker: ei, olie, sinaasappelsap en -rasp.
- Meng de natte en de droge ingrediënten tot een wat vloeibaar deeg (eventueel extra sinaasappelsap toevoegen).
Verwarm de oven op 170°C en zet enkele vormpjes klaar of 1 grote cakevorm (beboteren en bekleden met bakpapier).
Vul de vormpjes:
- een bodempje granola
- een lepel cake-deeg
- fruit
- naar wens, weer een lepel cakedeeg
- strooi er wat granola over.
Bak tot het deeg net droog is, afhankelijk van de dikte van de cake
(20-60 minuten).
Serveer bij de thee of stop als verrassing in de brooddoos!