Inspiratie

warme welkomsgeuren

Kaat

Generale repetitie

het Maal komt naar buiten

Ongeveer een jaar geleden viel het in mijn bus: een akkoord om stage te lopen in de Superette in Gent.  De Superette is een origineel restaurant/bakkerij-concept van Kobe Desmaraults die onder meer bekend is van zijn - intussen gesloten - sterrenrestaurant "De Wulf".  Daar werkte hij voor het eerst samen met met bakster Sarah Lemke uit Michigan.  Haar artisanale broodbakkunsten inspireerden Kobe Desmaraults om een restaurant te starten waarin traditioneel desembrood centraal staat.

De stage startte in augustus.  Inderdaad: tijdens de zomervakantie van 2017 kon je me niet op een zonnig strand zien, maar wel  bij het knetterende vuur van de reusachtige houtoven die centraal staat in de Superette.   Voor een keer waren het niet mijn kinderen die op kamp vertrokken, maar ikzelf.

Ik kwam met een hele bagage terug: kennis van de oude traditie van desembrood.  Geen zuur, zwart, pumpernickelbrood.  Maar een brood met een zachte en rijke smaak, een stevig kruim waarin je echt je tanden kan zetten, en een heerlijk knapperige korst.   De Superette toonde ook de weg naar uitzonderlijk brood: een focus op pure ingrediënten, bij voorkeur lokaal geteeld, met metier bereid.

Met deze ervaring ben ik zelf aan de slag gegaan om het Maal vorm te geven.  In het Maal komen mijn interesses samen: mijn professionele ervaring met kwaliteitsbewaking in de voedingsector, mijn wetenschappelijke kijk op de voedselketen dankzij mijn opleiding als landbouwingenieur, mijn goesting in lekker en gezond eten, en mijn lange droom om een eigen project uit de grond te stampen.  Al in 1996 voltooide ik de bakkersopleiding, nu na mijn geweldige tijd in de Superette heb ik de bagage om er zelf mee aan de slag te gaan.

Mijn ultieme droom: van het Maal een sociale onderneming maken.  Waarin medewerkers die elders niet gemakkelijk aan de slag geraken een goede werkplek vinden.  Maar eerst de laatste voorbereidingen treffen en het Maal een gezicht geven in Turnhout.